Mariola Pantelić

Umetnost kao dar ljubavi i samootkrivanja

Intervju sa Slađanom Milić - "Emili Sun" - multimedijalnom umetnicom

Umetnost kao dar ljubavi i samootkrivanja

Kao pravnica i umetnica koja se godinama bavi imovinsko-pravnim odnosima, slikanjem i pisanjem, Slađana Milić je pokrenula brend za kreativne interakcije “Emili Sun Art”. U želji da predstavi svoje projekte i proizvode učestvovala je na više događaja koji promovišu umetnost i hand made koncepte. Objavljenu zbirku pesama, priča i posveta pod naslovom “Šaputanje sazvežđa” predstavila je do sada u Beogradu, Novom Sadu i Aranđelovcu. Kao učesnik na više grupnih i samostalnih izložbi u Beogradu, predstavila je različite umetničke radove tehnike akril na platnu.Namera joj je da i dalje slika i kreira originalne sadržaje koji podstiču kreativnu snagu i razigranost. Osmislila je radionice kao umetnost kroz inspiraciju gde učesnici kroz lični izraz, čitanje i ilustrovanje u interaktivnoj knjizi sa preko 40 ilustracija, grade nove veštine i kreiraju unikatne radove. O umetnosti, poeziji, slikarstvu, kao i o budućim izložbama i projektima razgovarala sam sa “Emili Sun” koja je ovo umetničko ime uzela kao metaforu sunca izobilja u nama, koje joj je večna inspiracija, kako u slikarstvu tako i kroz pisanu reč.

Otkud pravnica u svetu umetnosti? Da li si samouka ili si pohađala neke kurseve slikanja?

Sve je nekako nastalo spontano, uvek sam slikala i crtala u detinjstvu. Iz ljubavi i želje da ispunim slobodno vreme nastavila sam i kasnije. Zatim sam upisala studije prava i jedno vreme prestala sa slikanjem. Došao je period tokom studija kada sam htela da otkrijem svoje potencijale i bavila se glumom, javnim nastupom i društvenim aktivizmom. U jednom trenutku zapitala sam se šta je to što najviše volim da radim, što me zaista potpuno ispunjava. Tad sam se vratila slikanju. Samouka sam, mada volim da pratim tutorijale i posećujem radionice slikanja, a uživam da pratim procese razvoja drugih umetnika širom sveta.

Kako spajaš poeziju i slikarstvo?

Inspiraciju za pisanje sam nalazila u dragim ljudima i lepim događajima poput rođendana, godišnjica i sličnih prilika. U početku su stihovi i kratke priče bili kreativni pokloni zajedno sa portretima koje sam radila. U umetničkom radu sam shvatila da se to nekako kod mene prirodno povezuje. Određene slike na platnu su intuitivno pronašle svoje pesme, dok su druge bile namenske ilustracije istih. Sve sam ih objedinila kroz zbirku pesama i priča “Šaputanje sazvežđa”.

 Nove slike inspirisane lajtmotivima iz knjige su nastajale i nakon njenog objavljivanja. Uživala sam da iznova crtam i bojim u knjizi na osnovu toga kako me reči inspirišu. Želela sam da to prenesem na druge budeći kreativnost i ličnu snagu. Tako je nastao Stih & Art koncept – radionica crtanja i ilustrovanja za odrasle. U radu se uglavnom koriste suve tehnike bojenja i knjiga “Šaputanje sazvežđa”. Tako spajamo poeziju i pisanu reč sa crtanjem i slikanjem. Sastavni deo radionica čini interaktivno vođenje kroz aktuelnu izložbu mojih slika u prijatnoj atmosferi kluba Nautilus u Beogradu. Pored toga što je ovaj proces zanimljiv i zabavan, opušta nas i otkriva naše skrivene talente.

Šta je za tebe umetnost?

Umetnost za mene je veliki učitelj i inspiracija zbog koje zaboravim na vreme i prostor. Poput prirode je lekovita na način na koji je prepoznam i oslobodim. Ispunjena simbolima, unikatni je dar ljubavi i samootkrivanja.

Na kojim si sve izložbama učestvovala?

Bilo je divno biti jedan od učesnika kolektivne izložbe slika i fotografija “Ritam kreacije” u organizaciji Centra za kreativno ekološko stvaralaštvo – Sokolina Art. Tu sam predstavila nekoliko svojih slika iz edicije “Plave lagune” gde dominiraju plavi tonovi koje toliko volim. Događaj je bio u sklopu manifestacije Dani Dunava u galeriji Ikar u Zemunu, tokom jula 2022.godine. Učestvovala sam i na novogodišnjoj prazničnoj izložbi „Varoški salon“ u Galeriji Rančićeva kuća Centra za kulturu Grocka, sa svojom autorskom slikom „Dva ključa“, tehnike akril na platnu, krajem 2022. godine. Svoju prvu samostalnu izložbu slika i promociju knjige Šaputanje sazvežđa imala sam u Centru za kulturu Vlada Divljan sredinom 2023.god.

Posebno lepo sam se osećala krajem prošle godine na sajmu likovnih umetnosti u Novom Sadu u hali Spens gde sam učestvovala sa preko 90 umetnika iz Srbije. Tokom celog dana smo imali prilike da se družimo, razmenjujemo kreativne ideje, predstavimo svoje radove i steknemo novu publiku. Predstavila sam svoje autorske slike i ostale oslikane drvene i staklene predmete koje sam uradila. Moji kreativni pokloni i art proizvodi su naišli na lep prijem kod Novosađana. Izuzetan utisak ostavile su mi umetnice posebne harizme i vrlo autentičnog stila sa kojima sam se povezala.

Prvi put sam bila i jedan od izlagača na novogodišnjem Craft marketu u Ada Mall-u, u decembru prošle godine. Izložila sam umetničke radove i kreativne poklone koje pravim od svoje knjige, slika i love letter čestitki u vidu unikatnih art paketića. Bila sam zadovoljna reakcijom posetilaca i mogućnošću da nekog obradujem svojim proizvodima. Kako je vreme darivanja, neki su oduševljeno kupovali art paketiće za sebe, a drugi su birali nešto posebno za drage ljude.

Imaš li neku izložbu trenutno i šta je još u planu?

Danas su moja knjiga i izložba slika “Šaputanje sazvežđa” aktuelni u klubu “Nautilus” na Banovom brdu. Na ovom jedinstvenom mestu, inspirisanom egzotikom Kariba, spajam umetnost i hedonizam ukusa. Ljubitelji mojih dela se mogu prjaviti za interaktivno vođenje kroz izložbu i upoznavanje sa knjigom, probati zanimljiva jela i pića i doživeti poseban art & gastro ugođaj. Svaki posetilac dobija Creative room člansku kartu sa mnogim pogodnostima i može se prijaviti za kreativne radionice crtanja, slikanja i ilustrovanja “Stih & Art” i “Od knjige do umetničkog dela” čiji sam autor.

Učestvovaću i na humanitarnoj prodajnoj izložbi u galeriji Green door u ulici Kralja Petra 61, na kojoj sav prihod ide za decu leptire odnosno decu koja boluju od bulozne epidermolize, koja se otvara 20. februara i traje do 2. marta.

U martu ću učestvovati na izložbi u Novom Sadu u Spensu u galeriji “Macut” sa još par umetnica. To će biti grupna mini uzložba i trajaće tri dana od 5. do 07. marta i biće promotivnog karaktera. U aprilu i maju će se nastaviti, ali tada će svoje radove izlagati drugi umetnici. Cilj tih mini kolektivnih izložbi jeste da se novosadskoj publici predstave umetnici koji će učestvovati na sledećem sajmu likovnih umetnosti koji će se održati tokom leta.

Emili Sun možete zapratiti na instagramu @emili.billionaire.sun i možete zakazati autorsko vođenje kroz izložbu slika, upoznavanje sa njenom interaktivnom knjigom i obradovati sebe lepim art poklonom.

Emili Sun Art portfolio radova može se pogledati i na sajtovima https://emilisun.crevado.com/ i https://www.serbianaart.rs/umetnici/emili-sun/ kao i na blogu Ljubav na kub https://ljubavnakub.wordpress.com/