Mariola Pantelić

Zašto da igrate igre na sreću!?

Šta je život – ono što se desi dok si zauzet praveći druge planove. Tekst o tome zašto bi bilo dobro (ne)upisati Filološki faklutet moraće da sačeka sledeću nedelju! Od prošlonedeljnog nedostatka inspiracije do ovonedeljnog viška iste izazvanog najnovijim spletom srećnih oklonosti!  : Igre na sreću – da li je to za mene? – sigruno ste se nekad zapitali. Ono što ste sigurno pomislili bilo je “ma neće mene” ili “što i da igram kad me sigruno neće izvući”.

Znate onu priču kad čovek ode na onaj svet i dođe kod Boga i žali mu se “toliko sam te molio da dobijem na lotou, stalno sam se molio i ti ništa”, a Bog mu na to kaže “pa čoveče hteo sam da ti uslišim molitvu, ali što nisi popunio listić i uplatio?”.

I sama sam često pomišljala “ma neće mene” i veoma sam retko učestvovala na nagradim igrama. Sećam se da su prve nagradne igre na kojima sam učestvovala bile u časopisu Huper (tada mom omiljenom) davnih devedesetih. Nikad ništa nisam dobila, ali me je uzbuđuvao onaj trenutak kad ga kupim i okrenem stranicu da pročitam da li sam možda ipak dobila neku nagradu. Zato je moj brat od tetke dva puta dobio Gejm Boj. Iste te godine kad ih je dobio, učestvovao je i na Adi ciganliji u nekoj biciklističkoj trci, gde su takođe među učesnicima izvlačili srećnog dobitnika – dobio je zvonce za bicikl i merač brzine. Pa kako bi sve to dobio da nije učestvovao!?

Život je kao loto


Od kad znam za sebe, znam za nagradne igre, posebno za loto. Baka ga je uplaćivala do skoro. Uplaćuje, uplaćuje mesecima, a onda vidi kako ništa ne dobija ili dobije zamenu, pa odustane. I onda posle par meseci opet počne. Kaže da je najviše do sada izvukla peticu, jednom ili dva puta i četvorku nekoliko puta. Kaže ne voli pare, i kad bi i dobila sedmicu svima bi ih po familiji razdelila. Pre nekih mesec dana otišla je kao i svaki put da uplati loto, ali je ovaj put dobila nešto što nikad nije očekivala kad ide da ga uplati. Trenutak nepažnje bio je dovoljan da padne. Pad je bio nezgodan i slomila je kuk (što nije ni čudno u njenim godinama, punih joj je 80). Sutradan kad sam je zvala dok je ležala u bolnici, pitala sam je gde je izlazila ponovo budući da mi je to isto jutro rekla da je bila već u prodavnici i mislila sam da više neće izlaziti iz kuće tog dana, kad reče da je išla da uplati loto. U tom trenutku sam proklela i loto i sve ostale igre na sreću, kao da su one krive za ono što joj se desilo. Naravno da nisu. Mozak mi nije odmah proradio i tek kad su joj operisali kuk setila sam se da je pitam “pa jesi li bar uplatila taj loto”. “Ma goni ga… nisam.. bilo zatvoreno”. Kada sam otišla u posetu dala mi je papirić sa brojevima da vidim na internetu da li je bio možda izvučen neki od neuplaćenih brojeva. Imala bi jednu zamenu, od dve kolone koje je želea da uplati. Baka se sada oporavlja, a evo i ja se oporavljam od jednog drugog iznenađenja.

Dakle da se vratim na moja učestvovanja u nagradnim igrama. Nakon već pomenutog Hupera uglavnom sam učestvovala retko na igrama gde nešto treba da se pošalje, jer ipak treba popuniti neki papir, ili sačuvati neki račun, neku nalepnicu, pa otići do pošte pa platiti markicu, kompikovano mnogo. Dugo godina sam učestvovala veoma retko. Loto sam možda uplatila 10 puta. Neće me, pa me neće… Jeste, treba biti uporan, ali ko će da se cima. I onda sam krenula na Tango (nešto što je mnogo promenilo moj život na bolje, pa čak i kad su nagradne igre u pitanju).


Tango je moja srećna zvezda


Plešem već skoro tri godine, i često se dešava da se na plesnim večerima organizuju razna izvlačenja za razne nagrade. Na ulazu dobiješ kartu sa brojem i čuvaš je do izvlačenja. Na jednoj od Milongi (Tango plesno veče) izvukli su me za ulaz na Tango Maskembal (Belgrade Tango Masquerade), to je bilo pre dve godine. Onda sam počela da učestvujem i na igrama na društvenim mrežama, gde nešto treba da lajkuješ, objaviš na svom zidu, i eventualno nekoga označiš ili prokomentarišeš nešto. Iste godine su me izvukli za nagradu na velikom Beogradskom Tango Festivalu (Belgrade Tango Encuentro). Dobila sam besplatan ulaz za jedno od plesnih večeri. Onda je usledila pauza. Često su bila svakakva izlvačenja i ništa, ali kad čovek učestvuje svaki put se i ponada da će nešto i da dobije. Čekaš da izuvuku tvoj broj, nadaš se, ali ne sekiraš se, jer znaš – to je igra na sreću, nisi prstom mrdnuo samo si tu došao pa ako ti se posreći – super. Mi žene se tešimo i onim “ko nema na kartama ima u ljubavi, i obrnuto”. I taman kad ne očekuješ opet te izvuku za nešto. Po sistemu kompjuterskog izvlačenja dobila sam prošlog leta i jednu kozmetičku nagradu Eucerin kremice, od kojih je jedna bila zaista kao stvorena za mene i određeni problem na koži koji imam, a koje ne bih dobila da ne pratim blog The skin I am living in gde osim što ponekad možete biti izvučeni za neku nagradu ako učestvujete, možete i pročitati zaista dosta korisnih saveta o negi kože, lica i tela.

Zaista kad god sam učesvovala u nekoj od igara, zanimljiviji mi je bio sam taj momenat učestvovanja, zabave i igre, nego što sam zaista mislila da ću nešto dobiti. I kao u životu – nekad dobiješ nekad izgubiš. Baka je godinama uplaćivala taj loto i eto na kraju dunulo joj baš tad da izađe, ali dunulo je negde još nešto drugo i nije imala sreće. I otprilike baš tih dana kada je ona pala, ja sam išla ponovo na Maskembal tango vikend, pred koji su me opet izvukli za jednu dnevnu plesnu varijantu, a nakon nekoliko dana na Instagramu sam izvučena za još neku kozmetiku. Takođe ove godine, na jednoj milongi kad se izvlačila nagrada za ulaz za sledeću milongu – izvukli mene.  

I da to ne bude sve – evo baš sinoć je objavljen video sa izvlačenja nagrada za ovogodišnji Belgrade Tango Encuentro. Dodeljivano je mnogo nagrada između ostalih i kompletan ulaz za sve milonge na predstojećem festivalu, ali i takozvani doživotni ulaz – Lifetime  pass. Pogodite koga su izvukli!? Kao ilustracija samo jedne od divnoća Tanga opisaću vam kako je izgledao video sa izvlačenja nagrada. Ranijih godina rađen je live stream, ali su ovaj put organizatori želili da učine dodelu čarobnijom, a video interesantniji strancima koji dolaze na ovaj događaj, neki od njih verovatno po prvi put. Početkom marta su krenuli sa činijicom sa papirićima sa imenima potencijalnih dobitnika po centru Beograda i na najznamenitijim mestima grada se zaustavljali, i molili slučajne prolaznike da im pomognu. Među njima bilo je i mladih i starih i dece, jedan klovn i jedan pas. 

Život je nepredvidiv: Danas izgubiš tango cipele. Prođe godinu i po dana, baba ti polomi kuk. Kažu ti da imaju iznenađenje za tebe, a istog dana vidiš kako su pravili veliko spremanje od izgublejnih stvari i ponadaš se da su ti našli cipele. Posle nekoliko dana na pomenutom izvlačenju jedan stranac slučajni prolaznik izvuče baš tvoje ime i bup dobiješ glavnu nagradu!


Igrajte se i igrajte srcem


Šta još da kažem osim “igrajte se jer nema pravila”! Možda bi neko mogao da mi zavidi na ovoj nagradi, možda na neki način i zavidim samoj sebi. Spolja gledano to je najsrećnija osoba na svetu. A kako je iznutra?

I nemojte me pogrešno shvatiti. Zahvalna sam! Ove godine posebno imam sreće u igrama na sreću! I još ne mogu da poverujem da su baš mene izvukli. Ej doživotni ulaz na Enkventro!!! Nije to skupo, taj ulaz, skupe se te pare nekako, pa čak i kad ne radiš. Najbolje od svega je što se nekako u trenutku osetiš privilegovano, i još bolje od toga, što znaš da si na pravom putu – onom ličnom kojim ideš. Jer sreća nas prati kada idemo u onom pravcu gde nam je sreća!

Igrajte se, i verujete da će sve doći u svoje vreme. Juče sam na profilu na Fejsbuku napisala – neko ima posao neko ima srodnu dušu… – možda se moja srodna duša pojavi baš na ovogodišnjem festivalu, i možda upoznam nekoga ko mi pomogne i oko posla. Najvažnije je da nastavljam da se igram. Da igram srcem. Da igram Tango. I igrajte i vi Tango – provereno menja život na bolje. To uopšte ne kažem sad zbog ovih nagradnih igara, a zašto kažem – o tome u nekom sledećem postu. Ovo je ionako trebalo da bude tekst o filološkom faklutetu, ali, eto, desio se život!