Mariola Pantelić

Micipec handmade – heklani modni detalji na Beogradskom noćnom marketu

Piše: Mariola Pantelić

Predstojeći Beogradski noćni market (najveći festival, zanatstva, dizajna i gastronomije) održaće se u petak  29. decembra od 18 do 24 h na bajlonijevom pijaci. Jedan od izlagača biće i Micipec handmade, brend koji izrađuje heklane modne detalje. Ovaj brend je zapravo  jedna žena – Milena Tričković, diplomirani grafički dizajner, koja svoj hobi polako pretvara u posao. O nastanku brenda i tome kako je ovim počela da se bavi razgovarala sam baš sa njom.

“Kada je moja ćerka Milica imala osam godina bio joj je potreban šal u određenim ljubičastim bojama, jer je imala frozen kapu te nijanse, ali šal nije bio nigde da se kupi, a ona je baš želela da ima i šal. Naletela sam na vunicu istih boja i shvatila da ja to mogu da napravim jer sam nekada naučila početni lančić da isheklam. Početni lančić je prvi red od koga počinje ceo rad. Naučila sam to od mame za vreme bombardovanja 1999. godine, jer sam zajedno sa drugaricama iz ulice prodavala narukvice, pa sam i ja želela da naučim”, priča Milena.

Ona kaže da je prvo pogledala i nekoliko tutorijala na jutjubu kad je želela da ishekla taj šal. “Shvatila sam da to nije toliko teško i da ja to mogu da napravim i moja ćerka je imala najlepši unikatni šal, koji nije bio savršen, ali ga i dan danas ponekad nosi. I tako je sve krenulo. Sledeća je bila humanitarna akcija za Luku Radovanovića, Milicinog druga iz škole i napravila sam zimski komplet za barbiku, pantalone, džemper, šal i kapicu i to je bila licitacija u školi, a sav prihod je išao za tog dečaka. Potom je bio neki dečiji rođendan i nisam mogla da pronađem odgovarajuću šnalicu uz odelo za tu devojčicu i rešila sam sama da probam da napravim šnalicu i tada sam shvatila kako je to zanimljivo, kako to nigde nisam viđala, niko to ne radi… Uglavnom heklaju kape, prsluke, čarape ali šnalica nema. I rešila sam da ja budem prva. U septembru ove godine, iskočila je prilika da svoj rad predstavim na bazaru u Skadarliji i pred taj bazar sam rešila da u svoju ponudu uvrstim ne samo šnalice za devojčice već i minđuše za njihove mame”, objašnjava Milena.

Kad su budući planovi u pitanju, Milena ne otkriva mnogo, ali kaže da joj je plan da u ponudu ubaci i nešto i za bate i tate. Ona je inače, završila Beogradsku politehničku visoku školu, smer za grafički dizajan. Micipec handmade brend je dobio ime prema imenima njene dece Milice i Petra.

Na pitanje zašto je kao logo stavila baš medu koji hekla, odgovara da je to zbog toga što je oduvek volela mede, a i oni asociraju na stvari za decu. Kao grafički dizajner, sama je uradila svoj logo i on se nalazi na pakovanju za svaki proizvod. Milena je primer da i kad ne pronađete posao u struci, uvek od svog hobija možete sebi napraviti posao. Srećom u našem gradu postoji mnogo bazara sličnih Beogradskom noćnom marketu gde svi oni koji stvaraju ručne radove mogu da ih prikažu široj publici.

Na sledećim fotografijama nalaze se neki od njenih najonovijih radova, u tako aktuelnoj novogodišnjoj temi.
Možete je zapratiti na ovoj instagram stranici